Colesterolul, ca și trigliceridele sunt grăsimi care se găsesc în mod natural în organism, circulă în sânge și provin mai ales din asimilarea corpilor grași, a zaharurilor și a alcoolului. Organul responsabil cu producerea grăsimilor din sânge este ficatul.
Colesterolul are un rol important în sinteza altor produse vitale precum adenalina, cortizolul (hormonul stresului) și hormonii sexuali – extrem de importante pentru funcționarea optimă a organismului. Mai mult, fără colesterol nu putem trăi și nu putem face copii.
Creșterea cantității de colesterol în sânge, peste valorile considerate normale, poartă denumirea de hipercolesterolemie. Iar apariția acestei dereglări poate avea consecințe grave, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Există anumite alimente care, consumate zilnic, ajută organismul să lupte împotriva colesterolului.
1. Nucile, migdalele și alunele: sunt bogate în acizi grași nesaturați, în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți. Potrivit unui studiu, consumul a 67 g de migdale, nuci sau alte fructe cu coajă tare, pe zi, au înregistrat o scădere cu până la 5,1% a nivelului total de colesterol.
2. Fisticul: cercetările au asociat consumul de fistic cu creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun) și reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău). Fisticul este bogat în potasiu și magneziu, asociate cu scăderea tensiunii arteriale.
3. Peștele și alte alimente ce conțin acizi grasi omega 3: consumul de pește gras poate fi foarte sănătos pentru inimă, acesta conținând cantități importante de acizi grași omega 3 care pot reduce tensiunea arterială și pot preveni formarea cheagurilor de sânge, astfel contracarând efectele negative ale colesterolului în exces. Este recomandat consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână.Cele mai mari cantități de omega 3 se găsesc în hering, macrou, sardine, ton, somon.
4. Fulgii de ovăz, tarâțele de ovăz și alte alimente bogate în fibre:fibrele reduc absorbția colesterolului. Fibrele se găsesc și în boabe de fasole, mere, pere, prune, cereale. O cantitate de minim 5 grame de fibre poate reduce considerabil cantitatea de colesterol.
5. Uleiul de măsline:conține foarte mulți antioxidanți care pot diminua nivelul de colesterol LDL și care pot crește nivelul de HDL. Se recomandă consumul a două linguri de ulei de măsline zilnic.
6. Păstăile:o bună modalitate prin care se reduce nivelul colesterolului LDL și poate înlocui alimentele bogate în proteine, care au în același timp și un conținut ridicat de grăsimi saturate.
7. Bananele: sunt bogate în fibre solubile, scad colesterolul prin îndepărtarea acestuia din sistemul digestiv și îl împiedică să se mute în sânge și să înfunde arterele.
8. Semințele de chia: reprezintăalternativa vegetariană pentru omega 3. Acestea sunt bogate în acizi grași, fibre, proteine și antioxidanți. Semințele de chia pot fi consumate ca atare sau adăugate la supe, smoothie-uri sau piureuri.